Hozzávalók: |
Elkészítés: |
20 dkg szeletelt füstölt comb, 20 dkg szeletelt füstölt sajt, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 kis cukkini, 15 dkg gersli, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, só, ételízesítő, zsír |
A kolozsvári szalonna felét gyufaszálnyi hasábokra vágom, és kevés zsíron töpörtyűsre pirítom. Ráteszem a kockára vágott hagymát és megfonnyasztom. Ha ez megvan, belekeverem a gerslit (árpagyöngynek hívják, ez olyan, mint prézlinél a zsemlemorzsa), pár percig pirítgatom, majd felengedem kétszer annyi vízzel, megsózom, borsot is teszek rá. Felforralom, és fedő alatt, kislángon párolom 40 percig, közben többször megkeverem. Amíg a gersli puhul, bőven van időm a zöldségeket megmosni, felszeletelni, lesózni, a sonkát és a sajtot a cukkíni méretére felvágni. Még a remoskát is kizsírozom. Ha neked nincs remoskád, sajnálhatod, de azért agyag- vagy jénai tál is megfelel. Ha kész a gersli, leterítem a sütőtál aljára, és körkörösen, élére állítva beleszurkálom a kb. egy centi vastagra szelt és lesózott cukkínikarikákat. Közéjük teszek egy-egy sajtot vagy sonkát. Jó szorosan kirakom, a végén szépen megtartják egymást. A széles karikára vágott és lesózott paprikát a tetejére szórom, hogy mindenhova jusson, erre a maradék kolozsvári szalonna jön kis szeletkékben. Lezárom az edényt, és kb. 200 fokon sütöm 40 percet, míg a szalonna és a paprika megpirul a tetején. Ekkor leterítem a tetejét a lesózott paradicsomkarikákkal, és azt is megpirítom, kb. 10 perc alatt. Ekkor lelocsolom a tejföllel, amit megszórok kiszitált ételízesítővel, ettől szép színes lesz. Visszateszem további 10 percre, és kész is. Könnyű nyári étel, savanyúság nemigen kell hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |