recept: Sajtos-sonkás rác cukkini, Kifőzde
Sajtos-sonkás rác cukkini
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

20 dkg szeletelt füstölt comb,
20 dkg szeletelt füstölt sajt,
10 dkg kolozsvári szalonna,
2 kis cukkini,
15 dkg gersli,
2 paprika,
2 paradicsom,
2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma,
só, ételízesítő, zsír





A kolozsvári szalonna felét gyufaszálnyi hasábokra vágom, és kevés zsíron töpörtyűsre pirítom. Ráteszem a kockára vágott hagymát és megfonnyasztom. Ha ez megvan, belekeverem a gerslit (árpagyöngynek hívják, ez olyan, mint prézlinél a zsemlemorzsa), pár percig pirítgatom, majd felengedem kétszer annyi vízzel, megsózom, borsot is teszek rá. Felforralom, és fedő alatt, kislángon párolom 40 percig, közben többször megkeverem.
Amíg a gersli puhul, bőven van időm a zöldségeket megmosni, felszeletelni, lesózni, a sonkát és a sajtot a cukkíni méretére felvágni. Még a remoskát is kizsírozom. Ha neked nincs remoskád, sajnálhatod, de azért agyag- vagy jénai tál is megfelel.
Ha kész a gersli, leterítem a sütőtál aljára, és körkörösen, élére állítva beleszurkálom a kb. egy centi vastagra szelt és lesózott cukkínikarikákat. Közéjük teszek egy-egy sajtot vagy sonkát. Jó szorosan kirakom, a végén szépen megtartják egymást. A széles karikára vágott és lesózott paprikát a tetejére szórom, hogy mindenhova jusson, erre a maradék kolozsvári szalonna jön kis szeletkékben.
Lezárom az edényt, és kb. 200 fokon sütöm 40 percet, míg a szalonna és a paprika megpirul a tetején. Ekkor leterítem a tetejét a lesózott paradicsomkarikákkal, és azt is megpirítom, kb. 10 perc alatt. Ekkor lelocsolom a tejföllel, amit megszórok kiszitált ételízesítővel, ettől szép színes lesz. Visszateszem további 10 percre, és kész is.
Könnyű nyári étel, savanyúság nemigen kell hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Saját elképzelés.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.07.23. Utoljára frissítve: 2010.07.23.
Utolsó megtekintés: több, mint 4 napja (2024-04-29 23:38:30 - 1.77)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez